mała włoska restauracja przy rynku w Krakowie

Świetna restauracja z włoskim jedzeniem
Masz ochotę dobrze zjeść? Pośród wielu alternatyw, jakie daje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to kalejdoskop smaków, połączeń oraz spora porcja składników odżywczych.

Typowe włoskie smaki

Polakom włoska restauracja, kojarzy się głównie z makaronem i pizzą oraz czasem z winem. Tymczasem włoskie gotowanie to też takie smakołyki jak słodkie desery czy świeże warzywa.

Popularne potrawy włoskie

Pasty są bazą włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wyobrazić sobie produkty których nie da się dołączyć do makaronu. jemy w restauracji Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. wieprzowe czy dziczyzna i przeróżne warzywa, sprawiają, że makarony nie mogą się przejeść.

Następną typową potrawą jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Dobra włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z serem. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.

Włoskie potrawy to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To też risotto, gnocchi, ravioli i liczne desery – np. granita czy panna cotta. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie skosztować wina czy dojrzałych serów- gorgonzoli, mozarelli lub pecorino.
Zobacz film