Autentyczna włoska restauracja – jakie powinna mieć cechy
Włoskie restauracje to w Polsce najbardziej popularny rodzaj gastronomii. Lubimy jedzenie włoskie bo jest smaczne, treściwe i ceszy oko. Oczywiście najczęściej wybieramy takie przysmaki jak pasty. Bardziej wrażliwi konsumenci próbują rzadsze potrawy – risotto, gnocchi czy włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za prawdziwą restauracją włoską należy przyjrzeć się kilku cechom: jak wiele półproduktów naprawdę jest sprowadzanych z Włoch, czy w karcie można znaleźć też mniej typowe włoskie potrawy, czy lista win, zawiera typowo włoskie trunki. Włoskie potrawy to duża różnorodność oraz potrawy z wielu miejsc kraju. Najlepsza włoska restauracja stworzy prawdziwie włoski nastrój.
Włoska kuchnia jest łatwa, ale to nie oznacza, że jest mniej smaczna Z czystym sumieniem można uznać, że jest to niezwykle smaczna kuchnia europejska .
Dobre wina włoskie
Żadna restauracja włoska, która ubiega się do tytułu bycia ekskluzywnym miejscem na kulinarnej mapie regionu, nie powinna zaniedbywać wina. Posiłek bez wyjątku musi zawierać też aperitiff. Lampka alkoholu to dla Włocha typowa praktyka. menu ze świeżymi produktami Najbardziej znane wina włoskie to trebbiano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie oltrepo pavese i pantelleria z Sycylii. Włoska restauracja – o ile naprawdę ma być postrzegana jako faktycznie włoska, musi mieć szeroki wachlarz win.
Klasyczna włoska restauracja
Mając ochotę zrozumieć fenomen włoskiego gotowania bez cienia wątpliwości trzeba poszukać restauracji, która umie przyrządzić nie jedynie pizzę i makaron.
Zobacz film